Yoga Nedir?

yoga yapan insanlar

Yoga, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan biri olarak kabul edilir.

Arama motoruna yazdığında çıkan cevap bu. Peki yoga bu mu?

6 senedir yoga yapıyorum sadece yapmıyor, yaptırıyorum da. Çok deneyimli öğretmenlerle çalışıyorum, eğitimlerimi alıyorum. Kendimde ve çevremde gözlemlediğim bir şey var ki; yoga, bir bilinç dönüşümü merdivenlerinin basamaklarından biridir. Yoga bir yoldur. Yoga yaşam felsefesidir. Yoga cesaretle atılabileceğin kendine yolculuktur. Yoga ile sınırlarını keşfedersin her bir keşif matruşka misali yeni bir seni senden doğurur. Berrak ve ışıl ışıl bir beden, yaşamın kapılarını arzu ettiklerine kolaylıkla açabileceğine inanan bir zihin yoganın çiçekli bahçeleridir.

Yogayı ne kadar zaman yaptığından çok disiplin içinde yapıyor olman çok önemlidir. Her sabah uyandığında bir başka seni görürsün aynada ve o aynaya baktığında yine bu sabah da kendinle tanışmak için, nefeslerini fark etmen ve bedenine doğru yol alman, merkezlenmen için paha biçilmez bir yoldur yoga.

Yoganın felsefesi 8 kolunda gizlidir. Bu evrenin ve evrende yaşayan her bir canlının birbirine olan bağının ve domino etkisi yaratan etkileşiminin önemi gibi, bağları güçlü ve biri olmazsa diğerinin de olamayacağı basamaklardır bunlar.

Bu 8 kol sırasıyla şu şekilde:

1. Yamalar: Öz denetim (sosyal pratikler)

2. Niyamalar: Kendi kendini eğitme (kişisel pratikler)

3. Asana: Duruşlar

4. Pranayama: Nefesin ve prananın gelişmesi

5. Pratyahara: Duyguların geri çekilmesi

6. Dharana: Konsantrasyon

7. Dhayana: Meditasyon

8. Samadhi: Kusursuz konsantrasyon

Yogayı asanalardan yani yoga pozlarından ibaret bilsek de, yogayı gerçekleştiren bu 8 kolun tamamıdır. Biri olmazsa diğeri olmaz ve biz insani varlığımızı çözümlemek istersek bu basamaklara ihtiyaç duyarız. Aydınlanma yolunu sistematik bir şekilde anlatan bir yazıt olan Yoga sutraların mimarı Patanjali ‘ye göre bu basamakları sistematik şekilde çıkmak gerekir.

Yogayı bir kişiye, bir objeye, bir bölgeye, bir topluluğa bağlı kılmak çok haksızlık gibi geliyor bana, tekliğin içindeki bütünlüğün, bir olmanın enerjisini hissetmektir yoga. Herkesin bir diğerini, kendinden ayrı görmesi, tamamlanmayan hayatlara, enerjilere gebe. Yoga dönüştüren bir deneyimdir. Ve tüm kalıpların dışında “bir” olmayı anlatır bize. Önce içerdeki birliği sonrada evrendeki birliği anlamana destek olur. Ve tüm bu anlama halinden sonra zihinsel ve bedensel dönüşümler başlar.

Bir dizi asanalardan oluşan yoga pratikleri bedene göre farklılık gösterir ve herkesin yogası kendinedir. Kısıtlama olmaksızın her seviyeye uygun derslerle yoga yapman mümkün.

Sakinleşen zihin ve düşünce sistemin bedensel ve zihinsel sağlığı getirir ve bununla birlikte,  yoga kasları güçlendirir, solunum sistemini ve kalp sağlığın destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, stres, kaygı, depresyon ve kronik ağrıları azaltır, uyku düzenini iyileştirir, yaşam kalitesini arttırır. Birçok ülkede çeşitli şekillerde uygulanan yoga, Batı’da bütüncül bir yaklaşım olarak tamamlayıcı ve alternatif tıp türü olarak da kabul edilmektedir.

Evrensel bir felsefe olan yoga yolu ile önce insanın içinde olan evreni, sonra tüm evreni keşfe çıkarsın. Kendini bilmenin ardından sonsuz sağlık, denge, huzur ve mutluluk, düzenli ilişkiler gelecektir. Yaşam olanı, olmayanı pratik etme halidir. Ve bu pratik sırasında evrensel kurallarla uyum için olursan yol daha da kolaylaşacaktır. 8 kolun ilk basamağı olan yamalar (öz denetim sosyal pratikler) ile tanışmanızı isterim;

9. Ahimsa: Hiçbir şeye zarar vermemek.

10. Satya: Yalan söylememek.

11. Asteya: Çalmamak.

12. Brahmacharya: En yüksek gerçekliğin farkında yürümek

13. Aparigraha: Aç gözlülük yapmamak

Matın üzerinde olan pratik zaman içerisinde hayatına yansır ve bunun farkındalığı ile yaşamı yaşadığında dönüştüğün alanları görebilir denge merkezine ulaşabilirsin. Zaman ve mekan aramaksızın matın olsun olmasın yaptığın bir saatlik pratik sonunda kocaman bir ‘’oh be’’ dersin. Pratik sonrasında gelen rahatlama ile yoganın anlamına varır ve sana özel bir deneyim olduğunu anlarsın. İyilik haliyle uğraşırsan iyilik halinde olursun. Tekliğin içinde ki birliğine şifa olsun.